cropped-logo_rosa_transparent-1.png

Partibarometer for september 2021 – Flere velgere begynner å bestemme seg?

Deling:

Valgårets nest siste nasjonale måling før valgdagen viser fortsatt store bevegelser i velgermassen. Men det kan se ut til at flere velgere har begynt å bestemme seg. Flere velgere oppgir nemlig en partipreferanse når vi nå spør. Andelen som oppgir partipreferanse har økt med 5 prosentpoeng siden vi startet målingene tidlig i august.

SV-opptur

SV får denne gang over 10 prosents oppslutning. Det er en fremgang på godt over 3 prosentpoeng. SV-oppslutningen er nå mer lik det vi registrerte for 14 dager siden, kan vi nok fastslå at forrige ukes SV-oppslutning var et statistisk feilutslag.  Bakgrunnsmaterialet viser nå at velgerovergangen til Rødt er betydelig redusert, og at man får større velgeroverganger fra Arbeiderpartiet denne gang. Samtidig er lojalitetsprosenten tilbake til det «normale».

Senterpartiet sliter fortsatt

Senterpartiet opplevde en dramatisk nedgang tidlig i valgkampen. Denne målingen viser et brukbart 12-tall, men bekrefter likevel at Senterpartiet har en klart lavere oppslutning nå enn hva partiet hadde før vi tok sommerferie. Da fikk Senterpartiet over 18 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet får en nedtur

Arbeiderpartiet må denne uken tåle en nedtur på godt over 3 prosentpoeng. Det betyr at partiet er nærmere «krisevalget» i 2001, da partiet så vidt kom over 24 prosent.

Partiet får fortsatt store velgeroverganger fra andre partier, spesielt fra Høyre og Senterpartiet. Men må tåle store avskallinger til blant andre Rødt og spesielt SV denne gang. Over 70.000 Ap-velgere fra 2017 melder overgang til SV. Samtidig synker andelen lojale velgere.

Høyre-stillstand

Høyre måtte tåle synkende oppslutning i innledningen til valgkampen i år. Partiet har løftet seg litt de siste ukene, men må tåle en liten nedtur denne uken. Fortsatt er det altså et godt stykke unna valgresultatet fra 2017.  

Lojalitetstallet blant egne velgere har bedret seg de siste ukene. Men fortsatt er det store velgeroverganger fra Høyre til både Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det er imidlertid overgangstallene til Venstre som er mest bemerkelsesverdige denne gang. Nærmere 60.000 Høyre-velgere fra 2017 melder nå overgang til Venstre.

Frp-stabilisering

Fremskrittspartiet opplevde en nedtur på forrige måling, og havnet under 10 prosents oppslutning. Denne uken stabiliserer partiet seg igjen på godt 11-tall.

Forklaringen er bedre lojalitetstall blant egne velgere og færre velgeroverganger til andre partier – spesielt til Høyre. Men fortsatt er det store velgeroverganger til Senterpartiet og til gruppen Andre, som består for en stor del av de «gamle» utbryterne Demokratene.

Kampen mot sperregrensen

Kampen mot sperregrensen har etter stortingsvalget 2017 stått mellom fire partier. Denne kampen ser ut til å tilspisse seg. KrF havner på denne målingen under sperregrensen på 4 prosent. Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne får en tydelig tilbakegang denne uken, men kommer seg likevel over den «magiske» grensen.

Venstre derimot friskner til i denne målingen, og får et godt 5-tall. Store velgeroverganger fra Høyre ser ut til at Venstre kan komme på «trygg grunn» – selv om det har sett mørkt ut lenge.

Mandater til Stortinget

Mandatberegningen gir 49 mandater til regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF. I tillegg får Frp 20 mandater. Øvrige partier på Stortinget får 100 mandater. Det rødgrønne alternativet med Ap, Sp, og SV får til sammen 83 mandater.

KrF får direktemandat fra Vest-Agder, Rogaland og Hordaland.

Partibarometer for september 2021

*) Gruppen Andre omfatter denne gang 1.1 til Demokratene, 1.0 til Sentrum, 0.5 til Industri- og næringspartiet, 0.3 til Partiet De Kristne, 0.3 til Liberalistene, 0.2 til Pensjonistpartiet og 0.2 til Helsepartiet..

 

Barometeret er basert på 1000 intervjuer. 81 prosent har avgitt svar om partipreferanse.  Feltarbeidet er gjennomført 27. august – 1. september 2021 ved telefonintervjuing. Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved Stortingsvalget 2017. 

Vil du vite mer
om dette? Kontakt meg!

Siste innlegg