cropped-logo_rosa_transparent-1.png

Partibarometer for oktober 2019

Deling:

Barometeret for stortingsvalg viser små endringer i forhold til målingen i september. Partiene som ble valgvinnere ved kommunevalget, holder fortsatt høy oppslutning. Senterpartiet oppnår nesten 15 prosent, og holder således stillingen som landets tredje største parti. Miljøpartiet De Grønne (MDG) oppnår nesten 7 prosent, og har således god margin over sperregrensen.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet får en liten fremgang i forhold til september-målingen. Det kan se ut for at partiene er kommet litt til hektene etter et forholdsvis begredelig valgresultat ved kommunevalget.

Høyre sliter fortsatt, og oppnår ikke mer enn vel 20 prosent oppslutning. Overgangsmatrisen for hvordan velgerne stemmer i forhold til 2017-valget, viser at Høyre er et av partiene med lavest lojalitet. Oktober-matrisen viser en lojalitet på vel 68 prosent. Det vil si det er kun 68 prosent av Høyres 2017-velgere som vil gjenta samme valg nå. Til sammenligning er lojalitetstallet til MDG vel 84 prosent.

Regjeringskollegaene til Høyre og Frp er det heller ikke stor fart i. Kristelig Folkeparti greier så vidt å holde seg over sperregrensen, mens Venstre nok må se langt etter den. De siste målingene har vist at KrF ligger rundt 4 prosent, og er nok det partiet av de to juniorpartnerne i regjeringen som nå ligger best an til å få et «anstendig» resultat. For Venstre har nok målingene vist større spredning i tallene, men de har stort sett holdt seg under 4 prosent.

Rødt har lenge holdt et stabilt høyt nivå lenge i løpet av 2019, men har i det siste hatt en litt dalende oppslutning. Partiet får denne gang vel 3 prosent oppslutning, og oppnår kun 2 direktemandater fra Oslo.

Mandatutregningen ellers viser at regjeringspartiene ville fått 68 mandater. Øvrige partier på Stortinget ville fått 101 mandater.

Partibarometer oktober 2019

 

*) Gruppen Andre omfatter denne gang 0.7 til Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, 0.7 til Liberalistene 0.5 til Piratpartiet, 0.2 til Partiet De Kristne og 0.2 til Pensjonistpartiet.

 

Barometeret er basert på 1000 intervjuer i et landsrepresentativt utvalg. 80 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Feltarbeidet er gjennomført 26. september – 1. oktober 2019 ved telefonintervjuing. Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved Stortingsvalget 2017.

 

 

Vil du vite mer
om dette? Kontakt meg!

Siste innlegg