cropped-logo_rosa_transparent-1.png

Vårt farvel til Pat Cadell

Deling:

Ikke mange kjenner til eller vet hvem Pat Caddell er, den kjente meningsmåleren som gikk bort for kort tid siden. Det er kanskje heller ikke så rart. Pat Caddell var ingen historisk kjempe og heller ingen kjent figur utenfor meningsmålingenes verden.

Allikevel spøkte Pat Caddell i bakgrunnen blant en serie begivenheter som til slutt førte til at verdens kanskje aller mest oransje mann havnet i det hvite hus.

Med en lang fartstid innen meningsmålinger og politisk analyse havnet Pat Caddell først på kartet som rådgiver og valgkampmedarbeider i den suksessfulle presidentkampanjen som til slutt landet demokraten Jimmy Carter i det hvite hus i 1976. Dette skulle av likevel bare bli ett av flere politiske begivenheter han skulle bli en del av.

I perioden 2014-205 utførte nemlig Pat Caddell en serie meningsmålinger i USA som avslørte det han refererte til som et kommende jordskjelv. I meningsmålingene undersøkte nemlig Caddell om hvorvidt velgerne i USA var klare for en uavhengig og utradisjonell kandidat, en outsider, som ville bryte med etablerte sannheter og bryte med gamle løsninger. I sine undersøkelser som han valgte å kalle “Mr. Smith goes to Washington”, etter den kjente filmen fra 1939, presenterte han respondentene for en kandidat som ikke ble identifisert hverken med kjønn, alder, rase, religion eller politisk partitilhørighet: Denne kandidaten, med navn Smith, ble kun beskrevet som en kandidat som verken baserte seg på liberale eller konservative prinsipper, kun god, gammeldags, amerikansk, sunn fornuft. Utover dette ble kandidaten beskrevet som en som mente ingenting kunne forandres av tradisjonelle politikere eller tradisjonell politikk, og at det var på tide at en kandidat som Smith fikk has på disse, slik at det amerikanske folket kunne ta tilbake makten. Etter å ha blitt presentert for denne skildringen oppga 77% av respondentene av de var vennlig innstilt til denne hypotetiske kandidaten. Videre i undersøkelsene fant Caddell også ut at det i det amerikanske folket lå en politikerforakt og et raseri mot etablissementet som hadde gått fullstendig under radaren for de folkevalgte i landet.

Med andre ord; etterspørselen var der, nå trengte bare folket en kandidat. Denne kandidaten skulle vise seg å bli Donald Trump – en mann som med stor interesse hadde lest funnene til Caddell og under valgkampen tilfeldigvis ville komme til å dele mange av karakteristikkene til Herr Smith, helt til han til slutt ville havne i Det hvite hus.

Til tross for dette er det på sin plass å nevne at Pat Caddell slett ikke var noen tilhenger av den mannen han selv på mange måter hadde klart å forutse. Caddell var tidligere demokrat og hadde slett ikke sansen for Donald Trump, selv om det må har vært en spennende opplevelse å få se en av sine egne spådommer gå i oppfyllelse på en så spektakulær måte, før han tragisk gikk bort i en alder av 68 år tidligere denne uken. Pat Caddell var aldri en kjent figur, men allikevel fortjener han sin fotnote i historien. Ut av respekt for historien, for mannen og for faget.

Vil du vite mer
om dette? Kontakt meg!

Siste innlegg